HTML

Planificarea site-ului

Planificarea site-ului contine urmatoarele etape:
  • Stabilirea audienţei
  • Stabilirea scopului
  • Definirea obiectivelor
  • Colectarea informaţiilor despre subiectul prezentat
  • Stabilirea specificaţiilor
  • Stabilirea modului de prezentare

Stabilirea audienţei


Pentru a crea un site de calitate şi o comunicare eficientă a informaţiilor, o etapă deosebit de importantă este definirea audienţei site-ului. Audienţa reprezintă publicul căruia i se adresează site-ul. Stabilirea audienţei site-ului dumneavoastră este esenţială deoarece contribuie la definirea conţinutului paginilor, precum şi a organizării şi aspectului său. Un site Web creat pe baza unor informaţii precise asupra audienţei sale actuale şi viitoare are mult mai multe şanse de succes decât unul care nu se adresează unui public specific.
De asemenea aici se stabileste daca se doreste ca site-ul sa se adreseze si clientilor internationali adica sa fie facut in mai multe limbi.

Scopul

Stabilirea scopului site-ului este etapa în care trebuie să răspundeţi la întrebarea “de ce?”. De ce doriţi să creaţi acest site? Definiţia scopului site-ului reprezintă tema conducătoare în procesul de construire a acestuia. Un site fără un scop clar şi bine definit lansează un mesaj neconvingător şi ceţos. Vizitatorul se va întreba, fără îndoială, “La ce serveşte acest site?” şi se va grăbi să-l părăsească.

Obiectivele

După ce aţi stabilit audienţa site-ului, care sunt informaţiile privitoare la publicul ţintă, precum şi scopul său, pasul următor constă în combinarea tuturor acestor informaţii şi formularea unor obiective specifice ale site-ului dumneavoastră. Obiectivele reprezintă o detaliere a scopului general al site-ului, conţinând informaţiile specifice care vor conduce la îndeplinirea scopului pentru care a fost creat site-ul. De exemplu, dacă scopul unui site este “să ofere informaţii despre oraşul ZZZ” , acesta poate fi dus la îndeplinire prin intermediul unor obiective specifice şi variate cum ar fi: informaţii despre aşezarea geografică a oraşului, despre dezvoltarea economică, despre viaţa culturală, obiective turistice, etc. Cu alte cuvinte, în vreme ce scopul site-ului comunică ce aveţi de gând să faceţi, obiectivele comunică ce informaţii veţi oferi pentru a vă îndeplini scopul propus.

Colectarea informaţiilor despre subiect

Informaţiile referitoare la subiectul site-ului includ atât informaţiile on-line cât şi sursele clasice de informaţii. În această etapă veţi colecta nu numai informaţii legate de subiectul site-ului care vor fi prezentate utilizatorului ci şi informaţiile şi cunoştinţele de care aveţi nevoie pentru realizarea site-ului.

Specificaţiile

Stabilirea specificaţiilor pentru un site reprezintă o detaliere a obiectivelor sale şi definirea unor cerinţe sau a unor restricţii. Specificaţiile descriu în detaliu ce informaţii vor fi oferite în paginile site-ului şi cum vor fi ele prezentate. De exemplu, dacă unul dintre obiectivele unui site este “furnizarea de legături către surse bibliografice referitoare la subiect” , atunci specificaţiile vor preciza care sunt aceste surse bibliografice, care sunt adresele lor URL, câte astfel de adrese vor fi incluse într-o pagină, etc.

Modul de prezentare

Planificarea modului de prezentare implică o serie de decizii care vor servi drept puncte de reper în etapa de construire efectivă a site-ului. Această etapă poate include:
  • Crearea unor template-uri pentru site
  • Crearea unor mostre de documente HTML, imagini hartă, sau formulare
  • Eşalonarea în timp a etapelor de creare a site-ului

LECTIA 1
lectia1.doc
LECTIA 2
lectia 2.doc
LECTIA 3
lectia3.doc
LECTIA 4
lectia 4.doc
LECTIA 5
lectia 5.doc
LECTIA 6
lectia 6.doc
LECTIA 7
lectia 7.doc
LECTIA 8
lectia 8.doc
LECTIA 9
lectia 9.doc

EXEMPLU DE SITE HTML

site_exemplu_html.zip